Sivut

9. elokuuta 2015

Aamiaispulla

Nyt on kesän lomat lomailtu ja töihin palattu. Perheen koululaiset lomailevat vielä muutaman päivän ja sitten alkaa arkinen aherrus. Meillä onkin jännä koulunaloitus, kun vanhin siirtyy yläkouluun ja nuorin aloittaa koulutaipaleensa. Huomaan, että töiden alkaminen vaikuttaa heti blogin päivitystahtiin. Kesän herkkuja on vielä päivittämättä, mutta iltaisin ei yhtää huvita istua tietokoneen edessä. No, pikku hiljaa...

Viimeisten lomapäivien kunniaksi tein perheelle aamupalalle pullaa. Ennen pullaa syötiin toki jotain terveellisempää, mutta sen jälkeen herkuttelimme pullalla. Pulla kohotetaan kylmäkohotuksella jääkaapissa yön yli ja aamulla vain paistetaan. Helppoa! Ohje on Olga Temosen kirjasta Olgan pullakirja.


OHJE:

2½ dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
1 kananmuna
75 g pehmeää voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Vuoan voiteluun:
voita tai ruokaöljyä

Pinnalle:
kanelia
sokeria

Voiteluun:
25 g sulatettua voita


Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kananmuna ja vatkaa sen rakenne rikki. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Vaivaa pehmeä voi tai margariini taikinaan vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Jätä taikina hieman tavallista löysemmäksi - niin löysäksi, että voit alustaa sen puukauhalla tai -haarukalla käsin vaivaamisen sijaan. Muista kuitenkin vaivata taikina huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun, isoon kakkuvuokaan. Vuoan täytyy olla niin iso (esim. 26 cm), että taikina mahtuu turpoamaan siinä ainakin kaksinkertaiseksi. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria, peitä kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin nousemaan.

Sivele aamulla kohonnut pulla voisulalla ja paista sitä uunissa 190 asteessa (tai kiertoilmalla 165 asteessa) 22-25 minuuttia, tai kunnes se on kauniin kullanruskea.

1 kommentti: